maanantai 30. joulukuuta 2013

The Simpsons




KATSO SIMPSONIT TÄSTÄ

Simpsonit (engl. The Simpsons) on Matt Groeningin luoma ja Gracie Films -yhtiön 20th Century Foxille tuottama Emmy-palkittu animaatiosarja, joka kertoo viisihenkisen yhdysvaltalaisperheen elämästä. Simpsonit on Yhdysvalloissa kaikkien aikojen pisimpään yhtäjaksoisesti jatkunut piirrossarja ja tilannekomedia, jonka tuotanto jatkuu edelleen, ainakin 26. kauteen. Simpsonit on saavuttanut sekä Yhdysvalloissa että ympäri maailmaa suuren suosion ja on saanut useita tv-palkintoja.
Yhdysvalloissa sarjaa esittää FOX-televisiokanava. Sarjasta on Yhdysvalloissa esitetty kesään 2013 menessä 24 tuotantokautta. Suomessa sarjaa esittää Sub. Aiemmin myös MTV3 on esittänyt sarjaa. Suomessa 24. tuotantokausi esitettiin 4. marraskuuta 2013 – 3. joulukuuta 2013.
Sarjaa pidetään aikuisillekin suunnattujen animaatiosarjojen edelläkävijänä ja vaikuttaneen aikuisille suunnattujen 90-luvun tilannekomedioiden syntyyn. Simpsoneita ovat seuranneet muun muassa South Park, Family Guy, Futurama ja Kukkulan kuningas.
Simpsoneista on tuotettu yksi täyspitkä kokoillan elokuva, The Simpsons Movie vuonna 2007.

Simpsonit syntyivät ideana jo vuonna 1986, kun James L. Brooks, yksi sarjan nykyisistä päätuottajista, sai idean piristää The Tracey Ullman Show'ta pienillä animaatiopaloilla. Brooks valitsi sarjan piirtäjäksi Matt Groeningin, sillä hän itse piti paljon Groeningin piirtämästä Elämä on helvettiä -sarjakuvasta.

Sarjan suunnittelu jätettiin Groeningin harteille. Groening ajattelikin pitkään vain tekevänsä sarjakuvastaan televisioversion, mutta muutti mieltään ja suunnitteli odottaessaan pääsyä James L. Brooksin puheille sarjaan uuden perheen, jonka jäsenet saivat nimensä hänen vanhempiensa ja sisartensa mukaan. Bart tosin oli vain anagrammi sanasta brat, kakara.
Brooksin puheille päästyään ohjelman tekijät innostuivat ideasta ja Simpsonit nähtiin ensimmäisen kerran lyhytfilmeinä The Tracey Ullman Show’ssa 19. huhtikuuta 1987, sketsillä Good Night (”hyvää yötä”). Simpsonit-lyhytelokuvia nähtiin yhteensä 48 kappaletta. Tuolloiset Simpsoneiden hahmot olivat vielä varsin karkeasti piirrettyjä ja vasta etäisesti nykyisiä muotojaan muistuttavia. Tämä johtui siitä, että Groening lähetti raakaluonnokset sellaisinaan animaattoreille olettaen heidän siistivän niitä. Animaattorit kuitenkin vain jäljensivät Groeningin piirrokset.[5] Lyhytfilmien animoinnin hoiti yhdysvaltalainen Klasky Csupo -yhtiö. Värittäjänä toimi Georgie Peluse ja hän päätti tehdä hahmoista ihonväriltään keltaisia. Ääninäyttelijät sarjaan löysi Bonita Pietila, joka toimi vuosina 1989–2006 sarjan Casting Directorina eli roolitusvastaavana.
Varsinaiselle sarjalle saatiin ohjelmapaikka FOX:lta vuonna 1989, ja pilottijakso esitettiin Yhdysvalloissa 17. joulukuuta samana vuonna. Ensimmäinen jakso oli tuotantokoodin mukaan Lapsenvahti, mutta ensimmäisenä jaksona Yhdysvalloissa esitettiin joulun kunniaksi jakso Joulurauha. Kaikkia muita jaksojakaan ei esitetty täysin tuotantokoodin mukaisessa järjestyksessä. Sama ilmiö on toistunut lähes kaikilla tuotantokausilla siitä eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti