maanantai 30. joulukuuta 2013

South park


KATSO SOUTH PARK JAKSOT TÄSTÄ


South Park on yhdysvaltalainen kulttimaineen saavuttanut animaatiosarja, joka kertoo pienestä South Park -nimisestä kaupungista Coloradon osavaltiossa Yhdysvalloissa. Sarjan päähenkilöinä on neljä ala-asteikäistä poikaa: lihava ja kiroileva Eric Cartman, juutalaispoika Kyle Broflovski, köyhän perheen lapsi Kenny McCormick sekä tavallisen keskiluokkaisen amerikkalaisperheen poika Stanley "Stan" Marsh. Teemamusiikin sarjaan on tehnyt Primus.


Sarja saattaa päällisin puolin näyttää keskittyvän lähinnä shokeeraamiseen, kiroiluun sekä alapää- ja kakkahuumoriin, mutta varsinkin sen myöhemmissä jaksoissa on taustalla lähes aina syvempääkin sisältöä. Sarjassa esimerkiksi kritisoidaan taikauskoa, vaihtoehtolääketiedettä ja salaliittoteorioita. Yksi South Parkin piirteistä on julkisuuden henkilöiden ja ilmiöiden parodiointi, ja sarja yrittää provosoimalla tuoda esiin yhteiskunnan kipupisteitä ja tabuja, joista ei aina uskalleta puhua suoraan. South Parkissa myös parodioidaan yhdysvaltalaisten suhtautumista kanadalaisiin esittämällä kanadalaiset hölmöinä ja yksinkertaisina. Ideana ei siis ole nauraa kanadalaisille, vaan Kanadaan nihkeästi suhtautuville yhdysvaltalaisille.


Trey Parkerin ja Matt Stonen käsikirjoitukset korostavat aitoa suvaitsevaisuutta ja maalaisjärjen käyttöä sekä kritisoivat liiallista poliittista korrektiivisuutta, positiivista syrjintää ja muita hyvää tarkoittavia mutta todellisuudessa itseään vastaan toimivia järjestelmiä. Erityisesti poliittisen päätöksenteon, uskontojen ja tiedotusvälineiden kaksinaismoralismi on käsikirjoittajien tulilinjalla. Osansa pilkasta saavat aidon tasapuolisuuden nimissä kaikki poliittiset toimijat ja järjestelmät sekä uskontokunnat, mutta myös ateismi, evoluutioteoria, geeniteknologia, scifi-fanit ja tietokonenörtit. Tekijät yrittävät omien sanojensa mukaan solvata kaikkia tasapuolisesti. Erittäin usein pilkan kohteena ovat myös lasten vanhemmat, jotka pitävät omia (monesti täysin älyvapaita) ajatuksiaan fiksuina, jos niissä on pienikin taka-ajatus lasten hyvinvoinnista. Usein lapset, erityisesti Stan, ihmettelevät ja häpeävät vanhempiensa tekoja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti